Sellomusiikin helmiä

Sello-ohjelmisto on hyvin laaja ja monipuolinen. Säveltäjät kautta aikain ovat ihastuneet sellon ominaisuuksiin ja halunneet käyttää selloa musiikissaan. Niinpä meillä on paljon hienoja kappaleita eri aikakausilta aina barokista nykymusiikkiin!

Marras-joulukuun kuuntelutehtävänä onkin tutustua muutamiin tunnettuihin sellokappaleisiin. Kuuntele kappaleet ja vastaa sivun alalaidassa oleviin tehtäviin.


Ohjelmiston helmiä

Yo-Yo Ma, eräs meidän aikamme suurista taiteilijoista, tulkitsee tässä pianisti Kathryn Stottin kanssa Camille Saint-Saënsin kappaleen Joutsen. Se on yksi rakastetuimmista sellokappaleista, eikä ihme:



Yo-Yo Ma esittää seuraavassa Johann Sebastian Bachin Soolosellosarjaa numero 1 G-duuri. Oletkin kenties jo saattanut kuulla teoksen ensimmäisen osan eli Preludin:




Englantilaisen Edvard Elgarin Sellokonsertto e-molli on hienoimpia romanttisia sellokonserttoja.
Sen esittävät tässä legendaarinen sellisti Jacqueline du Pré ja London Philharmonic -orkesteri Daniel Barenboimin johtamana. Tässä konserton ensimmäinen osa.





Säveltäjä Joseph Haydnin Konsertto sellolle ja orkesterille C-duuri kuuluu sellistien perusohjelmistoon. Tässä konserton vikkelä päätösosa sellisti Sol Gabettan ja Sächsische Staatskapelle Dresden -orkesterin soittamana. Orkesteria johtaa Fabio Luisi.



Ranskalainen säveltäjä Gabriel Fauré on säveltänyt upeita kappaleita sellolle. Niistä tässä esimerkkinä Elegia.
Sen esittää hollantilainen sellisti Harriet Krijgh. Häntä säestää saksalainen orkesteri Deutsche Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalz kapellimestari Gustavo Gimenon johdolla.





Tehtävät

1. Kuuntele kappaleet. Tarkkaile sellistin soittoasentoa, ryhtiä ja jousikäden otetta.

2. Kerro, oliko jokin kappaleista sinulle jo entuudestaan tuttu?

3. Mikä näistä esityksistä puhutteli sinua eniten, eli mistä esityksestä pidit?
Kirjoita omaan läksyvihkoon:
- esiintyjän nimi / esiintyjien nimet
- säveltäjä
- kappaleen nimi


Iloista kuuntelua! 🎵🤓🎧