A.D.A


A.D.A

Konsertti sellolle ja lauluäänelle |  Sellisti-sopraano Iida Hirvola


Konsertin keskiössä on säveltäjä Wilma Pistoriuksen uusi sooloselloteos A.D.A. Teos inspiroituu Ada Lovelacen, ensimmäisen tietokonealgoritmin kehittäjän elämäntyöstä. Kolmiosainen teos tutkiskelee kuolevaisuutta, linkittymistä ajan kuluun sekä ihmisen yhteyttä menneisyyteen, tähän hetkeen ja tulevaan. Teos on Amsterdamin Cello Biennalen tilaus tälle vuodelle. 

Konsertissa kuullaan myös ruotsalaisen Anna-Lena Laurinin Iida Hirvolalle säveltämä teos Mourn the living vuodelta 2019 sekä ranskalais-espanjalaisen Clara Olivaresin A una lagrimá - Kyyneleelle vuodelta 2014.

Konsertin kesto on 30 minuuttia. Kokonaisuus on parhaimmillaan koettavissa intiimissä salissa, esimerkiksi näyttelytilassa, löysin nutturoin! Konsertti on tilattavissa 2024-2025.

Iida Hirvola

MuM Iida Hirvola viihtyy musiikin äärellä niin laulajana, sellistinä, improvisoijana kuin pedagoginakin. Hänen mielestään parasta työssä ovat upea musiikki, kamarimusisointi ja oman itsensä haastaminen joka päivä. Keväällä 2024 Iida Hirvola esiintyi Joonas Pohjosen upouudessa Tiimi-kamarioopperassa hurmaavan Vuorovaikutuskonsultin ja pähkähullun Ylipääjohtajan rooleissa (Metropolian tuotanto). Keväällä 2025 hän sukeltaa Susannan rooliin Mozartin Figaron häissä (Metropolia). Sooloprojektina hän esittää säännöllisesti uutta musiikkia sellolle ja lauluäänelle (säveltäjinä Wilma Pistorius, Clara Olivares, Anna-Lena Laurin, Anna Korsun, Tero Lanu, Peteris Vasks, Anna Hakula). Iida Hirvolan kamariyhtyeistä aktiivisimpia ovat lied-yhteistyö pianisti Liubov Sochnevan kanssa, Tampering-trio sekä Selloyhtye Celim. Iida Hirvola on toiminut muusikkona nykymusiikkiyhtyeissä Accroche Note, AxisModula ja Tampering, sekä orkesterityössä Strasbourgin Filharmonisen Orkesterin ja Pori Sinfoniettan riveissä.

Musiikin kipinä syttyi Porin Palmgren-konservatoriossa Vesa Vaahtorannan sellotunneilla ja Raija Kemppaisen laulutunneilla. Ammattiopinnoissaan Hirvola opiskellut laulutaidetta Juha Karvosen ja Reetta Haaviston (Metropolia), Elena Pankratovan (Grazin Taideyliopisto) ja Françoise Kublerin (Strasbourgin Musiikkiakatemia) luokilla, ja selloa Véronique Fuchsin ja Eva Böckerin (Strasbourgin Musiikkiakatemia), sekä Pauli Heikkisen ja Markus Hohdin (TAMK) johdolla. Tärkeitä johdattelijoita laulun saralla ovat olleet myös Sirkka Parviainen, Piia Komsi, Kajsa Dahlbäck ja Valérie Philippin (improvisaatio ja ranskalainen kirjallisuus sooloäänelle).